afstand

afstand

afstand

bagemaskine - alt om bagemaskinerLav hurtigt og nemt nybagt brød med en bagemaskine.
Klik her for at læse mere om bagemaskiner.

kagerulleMangler du nogle gode tips til bagning så kig i vores artikler omkring bagetips. Klik her for at komme til bagetips

kenwood-bm210Er du på udkig efter et godt tilbud på en bagemaskine ?
Bageguiden.dk viser dig vej til de bedste tilbud.
Gå til tilbud

bagemaskine opskrifterLeder du efter gode og nemme opskrifter til din bagemaskine ?
Tag et kig i vores opskriftsamling med bl.a bagemaskine opskrifter.

Forskellige typer af mel

 

Mel er hovedingrediensen i stort set alt bagværk. Til bagning bruges flere forskellige typer af mel. De mest almindelig typer af mel fremstilles af kornsorterne hvede og rug, hvorfra der udvindes henholdvis hvedemel og rugmel.
I denne artikel vil vi komme ind på de forskellige typer af mel der bruges til bagning, og nogle råd til hvornår hvilken type mel er velegnet at bruge i forbindelse med bagning.

Almindelig hvedemel:

HvedemelHvedemelHvede er den mest dyrkede kornsort i Danmark, og også den meltype der produceres i mest af.
Hvedemel er lavet af fintmalet hvede hvor kim- og skaldele er frasigtet.
Almindelig hvedemel er den mel type der benyttes i lyst brød og boller. Det er også almindeligvis almindelig hvedemel der anvendes i kageopskrifter.
Hvedemel kan findes med både høj og lav bagekraft. Bagekraften bestemmer melets evne til at danne gluten af god kvalitet. Uden Gluten vil brødet ikke kunne hæve og holde sin struktur under bagningen. Man kan sige at brødets ”styrke” bestemmes af gluten kvaliteten. Det er også gluten der giver dejen dens elastisk egenskaber ved at binde væsken i brødet.
Skal du bage et brød eller en kage der skal hæve, er det derfor vigtigt at kigge efter mel med en god bagekraft, da mel med en lav bagekraft vil give et mere kompakt og gråt brød.

Grahamsmel:

GrahamsmelGrahamsmelDenne type af mel er ligesom almindeligt hvedemel lavet af hvede. Grahamsmel er lavet af fintformalede hvedekerne hvor de næringsrige kim- og skaldele ikke er frasorteret. Derfor kan grahamsmel også gå under betegnelsen  fuldkorn.
Grahamsmel giver et lidt mørkere og mere groft brød end almindelig hvedemel og anvendes ofte hvis du ønsker et mere fyldigt madbrød.
Da Grahamsmel har en svagere bageevne end almindelig hvedemel, vil man opnå en dårligt resultat ved at bruge grahamsmel alene. Lav derfor en brød blanding af både grahamsmel og hvedemel for at opnå en god bageevne og få et lækkert velsmagende, let groft brød.
Når du bruger grahamsmel i dine opskrifter kan det være en god ide at tilsætte et syrnet mejeriprodukt som f.eks  kærnemælk, der vil gør dejen elastisk og bevare lidt fugtighed i brødet.

Fuldkornshvedemel:

FuldkornshvedemelFuldkornshvedemelDet groveste mel type der udvindes af kornsorten hvede. Fuldkornshvedemel er ligesom grahamsmel lavet af hele kornet hvor alle de næringsrige skaller og kimdele er med til at give et sundt og groft brød. Denne mel type er dog malet grovere end grahamsmel. Dette bevirker også at fuldkornshvedemel har en meget lav bageevner, og bør derfor altid suppleres med hvedemel for at få brødet til at hæve. En tommelfingerregel siger at der som minimum bør være 50 % almindelig hvedemel i dejen for at få et flot brød der kan hæve.
Man bruger fuldkornshvedemel hvis man ønsker er brød med mere smag og et øget indhold af kostfibre.
Ligesom med grahamsmel kan det anbefales at tilsætte et syrnet meheriprodukt for at give mere fugtighed i det bagte brød.

Rugmel:

RugmelRugmelRugmel er lavet af rug, der er en meget robust kornsort. Rug er sammen med hvede de to kornsorter der typisk anvendes i forbindelse med bagning. Vi kender bedst rug fra det velkendte mørke rugbrød. En af forskellene mellem hvede og rugmel er at rug ikke danner gluten. Derfor kan man ikke få en dej med rugmel til at hæve på samme måde som med hvedemel. Brød lavet på rugmel vil derfor ofte være meget kompakt og tungt i forhold til brød lavet af hvedemel.
Rugmel er rig på smag og aroma og er mest almindelig at anvende i opskrifter på rugbrød. brød. Rugmel er også ofte brugt i knækbrød

Indsend opskrift

Har du lyst til at dele nogle af dine bageopskrifter og bagetips med andere besøgende på siden er du meget velkommen til at sende dem til os. Du kan bruge vores kontaktformular til at sende os en mail med opskriften.

Vores mission

Vores mission med bageguiden.dk er igennem anmeldelser, artikler og opskrifter at give jer brugere nogle redskaber til at træffe de rigtige beslutninger ved køb af udstyr til bagning, og at give mulighed for at finde nogle gode opskrifter, der er opstillet på en nem brugevenlig og overskuelig måde.

Skriv en kommentar

Vi vil opfordre alle vores besøgende til at bidrage med forslag og forbedringe til vores opskrifter. Efter du har prøvet en af opskrifterne, ville det være en stor hjælp for den næste bruger med en kommentar omkring resultatet.

Brug af Cookies

Når du benytter Bageguiden.dk accepterer du vores persondata politik og brug af cookies.